ПЪЛНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ - КАК СЕ ПЪЛНЯТ И ВИДОВЕ ПЛЪНКИ - СЪВЕТИ - ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕМ - РЕЦЕПТИ - ЖЕНА - МЕЧТА
Събота, 19.04.2014, 07:25

ГлавнаРегистрацияВход
Добре дошли, Гост · RSS

Меню:


Категории:
СЪВЕТИ [6]
Всякакви съвети за приготвянето на блюда, зимнина и напитки.
ПОДПРАВКИ [39]
Всякаква информация за подправките.
ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ [4]
Всякаква информация за хранителните продукти.
ТОПЛИННА ОБРАБОТКА [5]
Какво трябва да знаем за различните видове топлинната обработка.
ПРЕДВАРИТЕЛНА ОБРАБОТКА [2]
Какво трябва да знаем за обработката на продуктите преди готвене.

Анкета:
Оценете моя сайт
Общо отговори: 65

 РЕЦЕПТИ
Главна » Статии » ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕМ » СЪВЕТИ

ПЪЛНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ - КАК СЕ ПЪЛНЯТ И ВИДОВЕ ПЛЪНКИ

 Темата е за вкусните пълнени зеленчуци. В нея се разглеждат въпроси като: кои са зеленчуците, подходящи за пълнене; как да изтърбушим, издълбаем и почистим зеленчуците; как да ги пълним; кои са видовете плънки; как се приготвят плънки и т.н. Целта на темата е тези от нас, които не знаят как става, да се научат, а тези, на които им обягва някакъв детайл, да разберат какъв точно е той.


ПЪЛНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ - КАК ДА ГИ ПЪЛНИМ,

КАК СЕ ПРИГОТВЯ ПЛЪНКА И КОИ СА ВИДОВЕТЕ ПЛЪНКИ





 Чушки пиперки, тиквички, домати, зелки, патладжани и други зеленчуци могат да се приготвят пълнени. Те могат да са пресни, сушени или консервирани, с безмесна плънка или с месо, със сирене и яйца и т.н. Зеленчуците се подбират да са приблизително с еднакви по големина и с правилна форма.

Пресните чушки се почистват от дръжките и семената и се срязват леко откъм върха. По този начин ще станат сочни, тъй като по време на топлинната им обработка, в тях ще влиза сок.

Сушените чушки се попарват с вряща вода за 5-10 минути в захлупен съд, за да омекнат, след което се измиват, отцеждат се и се почистват от дръжките и семената.

Тиквичките се остъргват, разрязват се напречно на 2-3 парчета и се издълбават с чаена лъжичка.

Доматите се измиват, след което им се отрязва капачето откъм дръжката, издълбават се с лъжичка и се посоляват отвътре.

Патладжаните се измиват, отрязват им се дръжките и капачето откъм страната на отрязаната дръжка, издълбават се с лъжичка и леко се посоляват отвътре. Желателно е да се обелят на ивици по дължина и да се оставят за няколко часа, за да им се отдели горчивия сок.


Безмесни плънки. Безмесни плънки се приготвят по следния начин:

  •  С ориз В сгорещено растително масло се задушава ситно нарязан кромид лук, прибавят се целина и моркови, нарязани на кубчета и доматено пюре (домати, нарязани на ситно). Зеленчуците се задушават, докато останат на мазнина, след което се прибавя изчистения и измит ориз и сместа се разбърква добре. Залива се с топла вода (в съотношение 1:1 спрямо ориза) и се вари до полунабъбването на   ориза, посолява се и се подправя със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз.
  •  Със зеленчуци. Зеленчуците - лук, моркови, целина, гъби и т.н., се нарязват на кубчета или ивички и се задушават в сгорещена мазнина. Прибавят се последователно малко грах, нарязани на кубчета картофи и домати, нарязани на ситно. Когато зеленчуците омекнат, се добавят и подправките .
  •  Със зрял фасул (боб). В сгорещено растително масло се задушава до омекване ситно нарязан кромид лук, прибавят се доматено пюре, ситно нарязан джоджен и счукан черен пипер и сместа се размесва с предварително сварения зрял боб (фасул). В някои райони на България, към плънката се добавя ориз, сварен с бульона от фасул.

Техника на пълнене. Плънката се поставя с лъжичка в издълбания зеленчук. Не се притиска, за да остане рохка, иначе се "сплъстява". Ако зеленчуците са без капаче, отворът се покрива с кръгче домат и се поръсва с брашно.


Месни плънки. Месни плънки се по следните начини:

·         Без задушаване на продуктите. Към каймата (смляното месо) се прибавят ориз, ситно нарязан лук, обелени и ситно нарязани домати, сол, счукан черен пипер, ситно нарязан магданоз. Сместа се разбърква и с нея се напълват обработените зеленчуци.

·         Със задушаване на продуктите. В сгорещена мазнина се слагат последователно лук и кайма (смляно месо) и се задушават. Към тях се добавят предварително обелени и нарязани на ситно домати и също се задушават. Прибавя се и оризът. Сместа се посолява, залива се с топла вода (за да набъбне оризът) и се подправя със ситно нарязан магданоз и смлян черен пипер.


Категория: СЪВЕТИ | Добавено от: Admin (01.08.2011) | Автор: Надежда E
Преглеждания: 298 | Тагове: месо, кои, пълнени, зеленчуци, кайма, плънки, пълнене, кои са, как се, как да | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари.
[ Регистрация | Вход ]
Copyright MyCorp © 2014

Вход:


Търсене:


Покана:



Споделяне:
 
   





 
Мини-чат:

200

Безплатен уеб хостинг - oVo