ТЕЛЕШКА ПАСТЪРМА - МЕСНИ ПРОДУКТИ - МЕСНИ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ - РЕЦЕПТИ - ЖЕНА - МЕЧТА
Вторник, 02.09.2014, 20:20

ГлавнаРегистрацияВход
Добре дошли, Гост · RSS

Меню:


Категории:
МЕСНИ ПРОДУКТИ [7]
Рецепти за приготвянето на салами, пъстарми, луканки, шунка и други месни продукти.
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ [7]
Рецепти за приготвянето на кисело мляко,извара,сирена, кашкавал,сметана и краве масло

Анкета:
Оценете моя сайт
Общо отговори: 73

 РЕЦЕПТИ
Главна » Статии » МЕСНИ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ » МЕСНИ ПРОДУКТИ

ТЕЛЕШКА ПАСТЪРМА
Пастърмата е много вкусен месен продукт, с дълъг срок на годност. Приготвя се много лесно, почти без усилия. Отнема малко време за приготвяне и за съхнене. Препоръчваме ви да горещо да опитате да си я направите с нашата рецепта за телешка пастърма.

Телешка пастърма


Продукти:

телешки шол, сол (80г. сол на 1 литър вода), 3с. л. (пълни) червен пипер, 20г. сол, 2г. захар, 1ч.л. риган, 1ч.л. сминдух (подправка), 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен (подправка), 6 скилидки скълцан чесън, сока на средно голям лимон (прецеден), 50 гр. червено вино и бяло вино (колкото поеме подправъчната смес).


Технология:

Нарязваме на ивици телешкия шол (с дебелина максимум 7 см.). Поставяме го в саламура в от сол (80г. сол на 1 литър вода). Оставяме го да престоява в хладилник или в помещение с температура до 8º С. На седмия ден го изваждаме и го обезсоляваме. Това става, като го поставим в съд под тънка струйка течаща студена вода. Обезсоляването продължава четири часа, без да се спира водата. След което го вадим от нея,  пронизваме единия му край с дебела връв и го оставяме да се изцеди (цеди се около час). Поставяме изцеденото месо между две дъски и го пристягаме здраво с широк, стегнат ластик. След 24ч. го освобождаваме и го намазваме обилно от двете страни (по възможност с четка) с подправка за пастърма.

Подправката се приготвя по следния начин:

Смесваме 3с. л. (пълни) червен пипер, 20г. сол, 2г. захар, 1ч.л. риган, 1ч.л. сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки скълцан чесън, сока на средно голям лимон (прецеден) и 50 гр.червено вино. Разбъркваме хубаво и бавно, на тънка струйка, прибавяме бяло вино. Това продължава до получаването на еднородна смес с гъстотата на рядък сос.

След като сме намазали с подправка телешкото месо, го закачаме да съхне на проветриво място. Оставяме го така 24 часа, след което отново го поставяме между дъските и го пристягаме с ластика. Стегнато, месото престоява още 24 часа, след което го освобождаваме и го оставяме да съхне.


ЗАБЕЛЕЖКА:

Приготвената телешка пастърма е готова за консумация на четвъртия ден. Ако искаме да я съхраняваме по – дълго време, след като изсъхне месото, го намазваме отново с пастата за пастърма и го слагаме в найлонов плик във фризера.


ВАЖНО:

В случай, че приготвяме пастърмата през по-топлите месеци от годината, сушенето става в хладилник, в който има поставен отворен пакет ориз за абсорбиране на отделената от телешкото месо влага. 
Категория: МЕСНИ ПРОДУКТИ | Добавено от: Admin (11.08.2011) | Автор: Надежда E
Преглеждания: 8245 | Тагове: шол, вино, подправка, телешка пъстърма, пастърма, телешка, месо | Рейтинг: 4.0/1
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари.
[ Регистрация | Вход ]
Copyright MyCorp © 2014

Вход:


Търсене:


Покана:



Споделяне:
 
   





 
Мини-чат:

200

Безплатен уеб хостинг - oVo